Ukategorisert

6 tips for å planlegge middager

I går la jeg ut et spørsmål på facebookgruppa «mat fra bunnen»:

Er dere flinke til å planlegge middager for hele uka eller evt ennå lengre fremover? Noen som har gode tips for hvordan det kan gjøres?

Jeg ble overveldet av svarene. Jeg fikk så mange gode tips, noen av de kommer jeg helt klart til å adoptere. Jeg tenkte at jeg kan dele noen av tipsene jeg likte med deg. For dette er nok nyttig for andre enn bare meg.

1. Oppskrifter i perm

En svarte at hun hadde en perm med oppskrifter, og at hun satte opp menyer for 4 uker basert på disse oppskriftene. Når hun hadde brukt oppskriftene, satte hun de bakerst i permen. Det kom stadig flere gode oppskrifter inn i permen, denne metoden sikret god variasjon i hva de hadde til middag hjemme hos dem. Dette er en av tipsene jeg virkelig skal ta til meg. Jeg liker å prøve nye oppskrifter, og da er det fint å kunne legge inn oppskrifter familien liker og ønsker reprise av.

2. Ta utgangspunkt i det du har.

Flere skrev at de tok utgangspunkt i det de hadde i hus når de planla meny og handleliste. Noen handlet inn for en måned, andre for 2 uker, men de fleste som svarte handlet inn for en uke. For litt siden leste jeg noe tilsvarende på Pinterest. Hun handlet inn matvarer på tilbud, og plottet inn i en kalender når de gikk ut. Denne oversikten brukte hun når hun planla middager. Da viste hun fort hva som måtte brukes før det gikk ut på dato, og reduserte matsvinn.

Photo by Lisa Fotios on Pexels.com

3. Synlig meny

For noen var det viktig at menyen var synlig for familien, spesielt barna. Tavler eller lister, det var mange forskjellige løsninger. Jeg har etter oppussingen av kjøkkenet fornyet vår «Hva er det til middag?» tavle. Den er enkel å lage selv.

Hjemmelaget «Hva er det til middag?» tavle.

Lappene som benyttes på bildet er midlertidige. Planen er å lage nye kort som printes ut med oppskriften eller henvisning til oppskriften på baksiden.

4. Hamstre.

En fortalte at hun en gang i året handlet inn tannkrem, tannbørster, håndsåpe, deodoranter, tørkepapir mm. Jeg liker tanken, men er litt betenkt på å oppbevare tørkepapir og dopapir for et helt år. Vi har jo nettopp ryddet boden! Å kjøpe inn tannkoster, deodoranter og håndsåpe for et år er litt mer overkommelig. Håndsåpe går for eksempel å kjøpe i store kvanta, og å helle over i dispenseren. Flere skrev at de handlet inn økonomipakker, og delte opp og frøs ned i passe posjoner for sin familie. En fortalte at hun kunne kjøpe 10-15 pakker kjøttdeig på tilbud, og at hun stekte det opp og frøs det i passelige porsjonspakker. Da sparte hun også tid når hun skulle lage middagen.

Photo by Lisa Fotios on Pexels.com

5. Handle på tilbud

Flere henviste til apper de bruker for å følge med på hva som er på tilbud. Selv om de handler inn det de trenger til uka, er de fleste opptatt av å fylle på lageret med tilbudsvarer, som kan bli middager i uken som kommer eller senere.

6. Send mannen

En av de som svarte hadde erfart at mannen var flinkere enn henne til å følge handlelista, og kun komme hjem med det de skulle ha. Sto det ikke der, ble det ikke med hjem. Ikke alle har en slik mann, men det kan være lurt å passe på at man ikke er sulten når man handler. Er man sulten kan det være mange fristelser som er vriene å forsake. Det kan også være nyttig å sende barna i butikken. De er flinke til å holde seg til det de skal ha, men det er ikke noen god ide å sende barna alene på storhandel.

No Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.