Ukategorisert

Hvordan organisere bøkene i bokhylla?

Vi er glade i bøker, både mannen min og jeg. Der vi bodde før innredet vi et rom til bibliotek. Vi hadde deilige stoler foran peisen, der vi kunne sitte å lese. Vi hadde to hele vegger med bokhyller.

Her vi bor nå har vi ikke noe ekstra rom (vi har to barn mer enn den gang), så bokhyllene måtte vi selge. De gode stolene står i stua. Vi har kjøpt to mindre bokhyller, som fyller en mindre vegg.

Bokhyllene våre har vært ganske kaotiske. Vi hadde flere bøker enn vi hadde plass til, og bøkene sto noen steder dobbelt i bokhyllene. Vi setter stor pris på bøkene, og mange av bøkene er etterhvert gamle, som vi har minner knyttet til. Noen er for eksempel min avdøde fars guttebøker, som han leste høyt for meg og søsknene mine da vi var små. Andre bøker er det ikke så mye følelser knyttet til, som oppslagsbøker og til og med lærebøker fra da vi studerte.

Jeg har nå, i forbindelse med at vi forenkler, fjernet endel bøker. Nå har alle bøkene plass i hylla, og ingen står dobbelt lengre. Selv om hyllene ser mye ryddigere ut nå, er jeg ikke tilfreds. Jeg vil bli kvitt flere bøker, og jeg vil ha enda mer orden i hyllene.

Jeg har tenkt å fjerne ennå flere bøker. Romaner jeg har lest og ikke komme til å lese igjen, blir det første som skal ut. Jeg har startet ei gruppe på Facebook for en tid tilbake. Der kan man gi bøkene man har lest, videre til andre som er glad i bøker. Her kan man også finne bøker andre har lest og ønsker å gi videre. Gruppen har ikke nok medlemmer til å fungere optimalt ennå, men kanskje du har lyst til å joine? Du finner link til Facebook gruppen her.

Jeg har lett litt på pintrest for å finne løsninger til hvordan jeg skal organisere bokhyllene. Det er flere måter å gjøre det på:

  1. Noen velger å sette bøkene bak-frem i hyllene for å få et mer ensartet uttrykk. Det ser fint ut, men er jo ikke særlig praktisk når du skal finne en bok i bokhyllen.
  2. Jeg har også vært inne på tanken om å legge bokbind på alle bøkene av gråpapir. Da kan jeg ha forfatternavn og boktittel på ryggen, men det blir en veldig omfattende jobb. Og jeg er ikke sikker på om det er en god løsning en gang.
  3. Noen setter bøkene etter farger i bokhyllene. Det er jo en mulighet.
  4. Noen organiserer bøkene etter høyde.
  5. Hyllene våre, kan man også sette dører på slik at det blir bokskap. Det vil samtidig gjøre støvtørkingen lettere! ulempen er at dørene krever plass for å åpnes og lukkes. Som du ser, er det ikke mye plass å ta av.

Det er mange måter å organiserer bøkene på, og jeg klarer ikke å bestemme meg. Jeg vet bare at jeg ikke er fornøyd slik det er nå. Har du andre forslag til hvordan det kan gjøres? Eller har du en favoritt blant de forslagene jeg har nevnt? Del gjerne dine tanker med meg. Det vil jeg sette stor pris på.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.