Ukategorisert

Laundry today, or naked tomorrow.

Vaskerommet er det rommet som jeg kvier meg mest til å ta tak i. Jeg kjenner at jeg nesten blir provosert over alle de velorganiserte vaskerommene jeg ser på Pinterest, blogger osv, for slik ser det ikke ut hos oss. Og jeg skjønner ikke helt hvordan jeg skal få det til heller.

Vi har vaskerommet i kjelleren, og det er altfor lite for 6 mennesker! Vi har 2 bad, et i kjelleren, og et i første etasje. Vi har 5 soverom fordelt på 3 etasjer. ungene kler av seg hvor de finner det for godt, det er skittentøy overalt!

Her er en kort film med tips om hvordan du kan sortere skittentøyet.

Vi har et system, og det fungerer relativt greit, så lenge alle gjør det de skal, hver dag… og det gjør de bare dersom jeg maser på de. Dersom du sitter på nøkkelen til hvordan få alle til å gjøre det de skal uten masing, så er jeg veldig interessert!

For å beskrive systemet vårt, må jeg nesten starte med sorteringsstasjonen. Den burde ideelt sett vært inne på vaskerommet, men jeg aner ikke hvordan den skal få plass der. Vaskerommet vårt er på ca 6 kvm meter. I tillegg til vaskemaskin, tørketrommel og varmtvannsbereder har vi prioritert oppbevaring. Så sorteringsstasjonen befinner seg i gangen utenfor, under trappa. Jeg har en plan om å kle igjen trinnene og kanskje lukke av dette området under trappa på en eller annen måte. Ennå har ikke den gode ideen funnet meg. Har du et tips, så del det gjerne med deg!

Under trappa har vi 2 stk trofast fra IKEA. I disse har vi 6 bokser der vi sortere skittentøyet vårt. Vi har boks for mørk 40, rød/rosa/lilla 40, dongeri, lys 40, 60 og ull.  Hver boks rommer omtrent akkurat en klesvask. Hver boks er merket med utklipp fra ukeblader, for å illustrere hva som skal i boksene. Dette fungerer greit for barna, også de yngste på 4.

Oppå trofastene har hver av barna sin kurv for rent tøy. Når jeg har vasket tøyet, bretter jeg det sammen og legger det i den enkeltes kurv. Så har barna ansvar for å rydde det på plass selv. De to på 4 år får hjelp av meg, mens de store skal ordne dette selv. Det er ikke plass til kurven til meg og mannen min, så den har jeg et annet sted, også bærer jeg den opp selv, når jeg er ferdig med å legge sammen tøyet. Jeg rydder på plass mitt tøy, og lar kurven stå sli kat han kan ta sitt når han kommer hjem.

Så systemet er egentlig veldig greit. Men utfordringen er å få skittentøyet fra alle andre steder til sorteringsstasjonen:

Eldstemann har soverom på loftet, og egen skittentøyspose. Den skal han selv bære ned i kjelleren, og sortere selv. Mannen min og jeg har soverom i 1. etg. Vi kaster vårt skittentøy i skittentøysdunken på badet ved rommet vårt. Her havner også skittentøy fra de andre,  f.eks i forbindelse med en dusj, eller det jeg måtte plukke opp rundt omkring i etasjen som en av barna har kledd av seg og latt ligge igjen…. Mannen min har ansvar for å bære ned og sortere skittentøyet. Som regel blir dunken stående for lenge, også orker han ikke sortere, men setter den rett på vaskerommet, usortert. Så må jeg ta den biten!

De tre yngste har soverom i kjelleren, og bruker badet nede i større grad. De skal selv sortere sitt tøy i boksene. 11 åringen er veldig flink, og er et godt eksempel for de andre. Det kan av og til hope seg opp litt innpå rommet før han får ånden over seg, men stort sett fungerer det greit. 4 åringene holder på å lære seg hva de skal putte hvor, og er avhengige av hjelp fra oss større ennå. Dersom alle gjør som de skal, skal det ikke være noe skittentøy for meg å plukke opp, annet enn det jeg selv produserer. Det hadde vært deilig!

Vi har noen svakheter; skittentøyet havner ikke der det skal, før det blir mast om det. Så kommer alt på en gang og boksene blir overfylte. Da tar det tid å komme ajour igjen.  Vi kan ikke la klær det ikke er plass til i boksene. ligge på gulvet i gangen, så da havner det på gulvet på vaskerommet…. Også er det igang!

img_0588

Jeg har foretrekker egentlig å ha ansvar for klesvasken selv, men innser at jeg nok må begynne å lære opp barna til å vaske tøyet sitt selv. Eldstemann ble 13 i forrige uke, og holder på å starte egen YouTube kanal. Klarer han det, klarer han vel også klare å sette på en klesvask?

Hvordan fungerer det med klesvask hjemme hos deg? Har dere et godt system som fungerer? Del gjerne i kommentarfeltet!

No Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.