Ukategorisert

«Julut»

Fredag var jeg i 40 års selskap hos flotteste Solveig! Igjen; Tusen takk for en flott kveld! En av de andre gjestene presenterte et, for meg, nytt ord: Julut. Ordet er egentlig veldig selvforklarende, synes jeg. Da må det vel være et godt ord? Et kjapt googlesøk, gir ingen treff. Vil derfor tro at det er andre som heller ikke har hørt ordet før.

Julut 6. januar

I dag er det iallfall dagen da vi i ResidensSimonsen skal ha julut. For deg som ikke forstod ordet;  I dag kaster vi jula ut. Hos oss har det alltid vært slik at jula skal ut 6. januar. 7. januar har vår eldste sønn bursdag. (Rart at det alt er 13 år siden jeg ble mamma) Jeg hadde termin 31. desember, men er veldig takknemlig for at han ikke hadde det travelt. Jeg vil påstå at det er bedre å være født tidlig på året, enn sent på året. Spesielt når man har en funksjonsnedsettelse.

Men tilbake til julut: Fra gammelt av var det også vanlig å kaste ut juletreet 13. dag jul, eller altså 6. januar. Så for oss passer det fint å si at sønnen vår har bursdag etter jul. Derfor er det viktig at jula er ute før bursdagen hans. Jeg og datteren på 4 begynte å rydde vekk litt i går, og siden vi feiret jul på hytta,  har vi ikke pyntet så mye hjemme og det er mindre jobb å rydde det bort. Dattera på 4 har hjulpet til med å pakke sammen litt i går, så vi er nesten ferdige med vår julut nå.

Her er bilder fra julut på hytta; all julepynt er pakket ned i esker og merket.

Det er også mange som har julut 13.januar. Det er nok 6. og 13 januar som er de mest vanlige dagene å ha julut på rent tradisjonelt.

Hellige tre kongers dag

6. januar kalles også Helligetrekongersdag. Det var mange tradisjoner knyttet til Helligetrekongersdag, som opprinnelig var dagen da man feiret Jesu fødsel. I dag er det ikke så mange tradisjoner knyttet til denne dagen, og det er få som har spesielle tradisjoner knyttet til 6. januar. Du kan lese mer om dagen her. For mange var Hellegetrekongersdag også forbundet med dagen da julen var over, julegjesene reiste og juletreet ble høstet.

13. januar eller tjuendedag jul var også en merkedag for markere at jula var slutt noen steder i norden. Det er mindre informasjon å finne i tilknytning til tradisjoner knyttet til denne dagen.

Jeg er veldig nysgjerrig på andres tradisjoner i forhold til å ta ut jula. Det ville vært veldig hyggelig om du ville legge igjen en kommentar her på bloggen om når du pleier å juleut, kanskje har du julaut allerede?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.