Trefjøler – renhold og vedlikehold

Vesle Jensemann ble da omsider ferdig med julegaven til mor i vasa Alf Prøysen skrev.

Og så er gaven ferdig, selv om langemann er blå
Og tommeltott har plasterlapp, så fryder han seg nå
For gaven ligger pakket inn, og gjett hva mor skal få?
Ei spekefjøl som mor kan smøre skolematen på

Det vil hun sikkert ha, da blir hun sikkert gla’
Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra.

Jeg er sikker på at mor ble veldig glad for spekefjøla si. Jeg har selv etterhvert opparbeidet meg en liten samling av fjøler, og er veldig glad i de. Jeg har noen hjemme og noen på hytta. Jeg bruker de fortrinnsvis til å servere mat på, f.eks. oster og spekemat. Skal jeg skjære opp kjøtt, fisk og grønnsaker bruker jeg oftest plastfjølene mine.

Skjermbilde 2019-01-02 kl. 10.20.57

Foto fra Stavanger aftenblad.

Trefjøler trenger renhold og vedlikehold. Det vanligste er å vaske godt med varmt såpevann. Trefjøler skal aldri i oppvaskmaskinen, da sprekker de. (Noen foretrekker allikevel oppvaskmaskin og mener at det går bra, om du bare tar ut fjøla med en gang oppvaskmaskinen er ferdig, slik at den får lufttørke.) Skyll godt, med så varmt vann som du klarer. Tørk godt, og  la fjølen stå fremme og lufttørkes så den er helt tørr når du rydder den bort.

En gang i månenden bør fjølene gnis inn i olivenolje, da holder de seg bedre, og sprekker ikke så lett. Sett de inn i olje om kvelden, og la de stå over natten.  Tørk av det overskyddende neste morgen.

Skjermbilde 2019-01-02 kl. 10.24.02

Foto: Concret interiør

Ca hver 3. måned bør du dessuten gni fjøla med grovt salt. Da strøs grovt salt på fjøla. En sitron deles i to. Bruk kuttsiden av sitronen ned mot fjøla, og klem forsiktig ut sitronsaft mens du skrubber fjøla. Etter at du har skrubbet ferdig, lar du fjøla stå i minst 5 minutter. Skrap av saltet med en stekespade eller lignende. Vask med en ren, våt svamp og så varmt vann som du klarer å ha hendene i. La til slutt fjølen lufttørkes. Denne metoden bør også brukes hver gang du har brukt fjøla til å skjære kjøtt eller fisk. Alle fjøler bør vaskes daglig om de er i bruk, også brødfjøl. Viktig at fjølene er helt tørre før du bruker de.

Mange hevder at plastfjøler er mer hygienisk enn trefjøler. Dersom trefjøla er rengjort og vedlikeholdt riktig, er den imidlertid mer hygienisk enn en plastfjøl med mange riper i.

Hvilke fjøler bruker du til hva? Hvordan rengjør du trefjølene dine? Har du andre og bedre måter? kom gjerne med tips og forslag til meg. Bruk kommentarfeltet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.