Trefjøl
Husarbeid,  Organisering

Trefjøl – renhold og vedlikehold

Vi bruker alle skjærefjøler, noen foretrekker plast andre foretrekker tre. Jeg har noen av hver, og bruker de til forskjellige ting. En trefjøl trenger litt mer omsorg. I dette innlegget deler jeg tips om renhold og vedlikehold. Følger du de vil du ha glede av trefjøla di lenge.

Og så er gaven ferdig, selv om langemann er blå
Og tommeltott har plasterlapp, så fryder han seg nå.
For gaven ligger pakket inn, og gjett hva mor skal få?
Ei spekefjøl som mor kan smøre skolematen på.
Det vil hun sikkert ha, da blir hun sikkert gla’
Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra.

«Vesle Jensemann» av Alf Prøysen
Trefjøl
Ei trefjøl er dekorativ i tillegg til praktisk.

Jeg er sikker på at mor ble veldig glad for spekefjøla si. Jeg har selv etterhvert opparbeidet meg en liten samling av fjøler, og er veldig glad i de. Jeg har noen både hjemme og på hytta. Jeg bruker de fortrinnsvis til å servere mat på, f.eks. oster og spekemat. Til å skjære opp kjøtt, fisk og løk foretrekker jeg fortsatt plastfjøl.

Rutinemessig vedlikehold av ei trefjøl

Daglig rengjøring

Trefjøler trenger mer renhold og vedlikehold. Det vanligste er å vaske godt med varmt såpevann. Skyll godt, med så varmt vann som du klarer (minst 68 grader). Tørk godt, og  la fjølen stå fremme og lufttørkes, så den er helt tørr når du rydder den bort.

En trefjøl skal aldri i oppvaskmaskinen, da sprekker de. Noen foretrekker allikevel oppvaskmaskin, og mener at det går bra. Det forutsetter at du tar ut fjøla med en gang oppvaskmaskinen er ferdig, slik at den får lufttørke.

Den nye oppvaskmaskinen vår har et kortprogram som bare tar 30 minutter. Døren på oppvaskmaskinen åpner seg selv. De små trefjølene tar jeg nå i oppvaskmaskinen av og til. De blir ikke stående våte over lengre tid, og de tørker fort når døren åpnes.

Månedlig

En gang i måneden bør en trefjøl gnis inn i olivenolje, da holder de seg bedre, og sprekker ikke så lett. Sett de inn i olje om kvelden, og la de stå over natten.  Tørk av det overskyddende neste morgen.

Hver tredje måned

Ca hver 3. måned bør du dessuten gni fjøla med grovt salt. Her har du en fremgangsmåte du kan bruke:

  • Strø grovt salt på fjøla.
  • Del en sitron i to, gni kuttsiden mot fjøla, og klem forsiktig mens du skrubber fjøla.
  • Etter skrubbingen lar du fjøla stå i minst 5 minutter.
  • Skrap av saltet. 
  • Vask med en ren, våt svamp og så varmt vann som du klarer å ha hendene i.
  • La til slutt fjølen lufttørkes.
Trefjøl

Skrubb også fjøla på denne måten desom du har brukt fjøla til å skjære kjøtt eller fisk. En trefjøl bør vaskes daglig, om den er i bruk, også brødfjøl. Det er også viktig at fjøla er helt tørre før du bruker den.

Plastfjøl eller trefjøl -Hva er mest hygienisk?

Mange hevder at plastfjøler er mer hygienisk enn trefjøler. Dersom trefjøla er rengjort og vedlikeholdt riktig, er den mer hygienisk enn en plastfjøl med mange riper i. Så foretrekker du plastfjøler? Husk å bytte de ut innimellom. Du kan lese mer om forskjellige fjøler og hygiene her. Du finner mer om fjøler og hygiene i denne artikkelen.

Hvilke fjøler bruker du til hva? Hvordan rengjør du trefjølene dine? Har du andre og bedre måter? kom gjerne med tips og forslag til meg. Bruk kommentarfeltet.


Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.